Pretjerana računica: Gubici zbog štrajka su bili pet puta manji od procjena CA

Premda je rukovodstvo Croatia Airlinesa, predvođeno predsjednikom Uprave Ivanom Mišetićem cijelo vrijeme tvrdilo kako će štrajk kabinskog osoblja tu kompaniju koštati oko milijun dolara gubitaka po danu, zahvaljujući brojkama do kojih je došao Nacional.hr, pokazuje se kako je takva računica u najmanju ruku bila pretjerana.

Naime, u subotu, na dan kad je dogovoren prekid štrajka, samo je 1500 od ukupnog broja bookiranih putnika ostalo bez predviđenog zrakoplovnog prijevoza. Kada se ta brojka pomnoži s prosječnom cijenom karte od 110 eura, na koncu ispadne računica od oko 1,2 milijuna kuna gubitaka, što je približno pet puta manji iznos od procjena Croatia Airlinesa, čiji je promet uspostavljen po redovnom rasporedu letenja tek u nedjelju ujutro.

Podsjetimo, štrajk kabinskog osoblja, koji je započeo u petak zbog nezadovoljstva aktualnim kolektivnim ugovorom, trebao je trajati do utorka.

Ipak, nakon višesatnog razgovora između sindikata i predstavnika kompanije postignut je dogovor prema kojem je Uprava uvažila većinu zahtjeva predstavnika kabinskog osoblja. Prije toga, iz te su kompanije u nekoliko navrata izlazili s procjenama kako će, obzirom na booking koji je iznosio oko 25.000 do 30.000 putnika tijekom tog razdoblja, izravna šteta zbog štrajka iznositi milijun dolara dnevno.

Ta je cifru ponajviše koristio čelnik CO-a Ivan Mišetić, među ostalim i prilikom pokušaja da ta kompanija sudskom zabranom pokuša osujetiti plan štrajkača, jer se prema mišljenju uprave radilo o ‘nezakonitom štrajku’. Štoviše, prije nego što je sud odbio zahtjeve Croatia Airlinesa i dopustio provedbu štrajka, iz ove su kompanije najavljivali da će tražiti naknadu štete zbog velikih gubitaka.

Preneseno s nacional.hr.