Kada bi bar ljudi gledali na ikog osim na sebe

Povodom anonimnog pisma objavljenog u medijima, u kojem netko tko se naziva “običnim radnikom” proziva kabinsko i letačko osoblje zbog štrajka, prije svega se moramo zapitati da li je u pitanju običan radnik ili obično priopćenje za medije u svrhu okretanja javnosti protiv radnika.

Ako doista je u pitanju “običan radnik”, moramo ustvrditi da smo duboko razočarani nedostatkom solidarnosti i razumijevanja za druge ljude, u ovom slučaju čak kolege. Stav koji sažeto glasi “Meni je dobro, vi ostali šutite i trpite”, kao rezultat ima stanje hrvatskog društva i hrvatskih radnika.

U Croatia Airlines objavljen je interni natječaj za školovanje na radno mjesto član kabinske posade. To je treći u protekle tri godine. Nakon opetovanih upita, Uprava i dalje ne zna koliko se radnika prijavilo na ovaj, no protekla dva su polučila 4 prijave. Očigledno posao ipak nije dovoljno primamljiv i dovoljno dobro plaćen da bi se “obični radnici” aviokompanije odlučili letjeti.

S obzirom na to da se na skoro 800 radnika Croatia Airlines uštedjelo milijun kuna, dok na preostalih 300, dakle kabinskog i letačkog osoblja, koji čine osnovnu djelatnost aviokompanije, uprava želi uštedjeti između 10 i 20 milijuna, ovisno o satu i sastanku, razumijemo da neki nemaju potrebu štrajkati i boriti se za prava, kada im ista nitko ne želi oduzeti. Jedan od uzroka štrajka je potpun nedostatak ravnopravnosti u rezanjima i opterećenjima predviđenima odlukom Uprave kako provesti plan restrukturiranja.

SKOZ je predlagao linearno smanjenje plaća koje bi pogodilo sve jednako, a nikoga previše, i koje bi ostvarilo potrebne uštede te dovršilo pregovore bez problema. Uprava je odlučila teret svog lošeg poslovanja prebaciti isključivo na posade, kao da bi kompaniji bez posada bilo ljepše i lakše. Kad bi bar avioni sami odradili posao.

Iz tog razloga podržavamo protest “običnih radnika”, ako se doista o tome radi, no smatramo da je krivo usmjeren.