Kolumna : Prešuti me nježno

Štrajk kabinskog osoblja Croatia Airlines-a je završen, stjuardese su se uspjele izboriti za promjene u satnicama, ponajprije za to da ih se o rasporedu rada obavještava u skladu sa Zakonom o radu – 7 dana unaprijed. I premda se, ustvari, radi o apsurdu jer se štrajkom bori za prava zajamčena zakonom, nije to ništa neobično za zemlju u kojoj živimo (a oni nešto sretniji i rade), a u kojoj zakoni često ostaju samo mrtva slova na papiru.

I dok je većina medija u Hrvatskoj izvještavala o tome koliko je letova hrvatske aviokompanije otkazano, o gužvama u zračnim lukama usred turističke sezone i financijskim gubitcima Croatia Airlines-a koje je štrajk prouzročio, malo je onih koji su javnost informirali i o drugoj strani medalje – o neljudskim uvjetima u kojima kabinsko osoblje Croatia Airlines-a radi, odnosno o uzrocima njihovog štrajka

Baš o svemu na ovome svijetu može se izvještavati na različite načine – može se lagati i u javnost se mogu plasirati krive i netočne informacije. Može se podmetnuti spin i pažnju javnosti potpuno preusmjeriti s onoga što je važno na nešto potpuno trivijalno i nebitno, a može se prikazati samo jedna strana priče i vrlo svjesno prešutjeti ISTINA.

Prešućivanje istine s predumišljajem opasno je za demokraciju jednako koliko i plasiranje laži. Prešućivanje istine grubo je kršenje svih načela novinarske struke, ali i moralnih, ljudskih načela onih koje se naziva sedmom silom. Prešućivanje istine nije ništa drugo doli kršenje prava svih (hrvatskih) građana da budu točno, u potpunosti i na vrijeme informirani o svemu onome što utječe na njihove živote i što se oko njih događa.

Bez takve informacije – istinite, potpune i pravodobne, nema demokracije, nema slobode. I nerijetko nisu novinari ti o kojima ovisi što ćemo čitati / gledati / slušati, već urednici koji određuju što će i na koji način biti plasirano u medijski prostor. Nažalost, nerijetko isti ti urednici su oni koji rade po diktatu vlasnika jer je profit, a ne opće dobro, ono što se u novinarstvu postavlja za cilj.

I tako imamo novinarstvo koje ne služi građanima već kapitalu, novinarstvo koje je ropsko, a ne slobodno.

Medij koji javnost ne izvještava istinito, potpuno i pravodobno gubi svoju iskonsku društvenu ulogu u razvoju demokracije i civilnog društva i postaje oruđe u rukama pojedinačnog interesa.

Preneseno s laburisti.com.