Zahvala putnicima i svima koji su nas podržali!

Nakon što smo postigli dogovor o kolektivnom ugovoru s upravom Croatia Airlinesa, svih 170 članova Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova vraća se svojim uobičajenim dužnostima.

20 posto nas koji su bili obvezni raditi tijekom štrajka, s kolegama su sinoć podijelili iskustva s letova u petak i subotu. Kako su nosili bedževe kojima je istaknuto da podržavaju štrajk svojih kolega, mnogi su putnici u znak solidarnosti odbijali da im se poslužuju hrana i piće. Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova zahvaljuje putnicima na takvoj solidarnosti. Onima pak koji su zbog štrajka imali poteškoća pri putovanju, ispričavamo se i zahvaljujemo na razumijevanju.

Posebnu zahvalu želimo uputili i Županijskom sudu u Zagrebu koji je unatoč pritiscima Uprave putem medija da štrajk proglasi nezakonitim, donio pravednu odluku, te medijima koji su objektivno izvješćivali o stanju u Croatia Airlinesu.

Zahvaljujući štrajku Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova s upravom se Croatia Airlinesa dogovorio da će se radne obveze kabinskog osoblja regulirati u skladu sa Zakonom o radu.

Umjesto povećanja dana godišnjeg odmora i definiranja stanke sindikat je prihvatio nekoliko dodatnih slobodnih dana. Time si tvrtka ne povećava troškove, a stjuardese i stjuardi dobivaju više vremena za odmor.

SKOZ je također pristao ne ograničavati maksimalno radno vrijeme na zakonski prosjek, tj. ono ostaje 190 sati. Zahvaljujući tome, iako nedostaje kabinskog osoblja, Croatia Airlines ga za vrijeme sezone ne mora povećavati. Sindikatu je obećano da će način obračuna plaće biti jedna od tema idućih pregovora.