Otvoreno pismo sindikata Croatia Airlines-a premijerki Kosor

Zagreb, 4. listopada – Koordinacija sindikata Croatia Airlines-a uputila je premijerki Jadranki Kosor pismo u kojem traži da ih primi na razgovor kako bi je kao predstavnika vlasnika upoznali sa stanjem u kojem se nalazi Croatia Airlines i izrazili svoju zabrinutost za budućnost nacionalnoog avioprijevoznika. Sindikati su pokušali objaviti pismo u Jutarnjem listu kako bi prenijeli svoju poruku i strahove javnosti, no Jutarnji list je odbio objaviti plaćeni oglas. U nastavku vam prenosimo izvorni sadržaj pisma premijerki i oglasa koji je Jutarnij list odbio objaviti.

Poštovana predsjednice Vlade republike Hrvatske,

Pišemo Vam u ime koordinacije sindikata Croatia Airlines-a koju čine Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP), Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske (SSSAH).

Obraćamo Vam se kao predstavniku vlasnika kompanije zabrinuti za naša radna mjesta, a i budućnost Croatia Airlines-a u cjelini.

U trenutku pisanja ovog dopisa sindikati i radnici Croatia Airlines-a nisu dobili nikakve informacije o odlasku Glavnog direktora Ivana Mišetića, te njegovoj zamjeni. Sve informacije doznajemo isključivo putem medija, a medijski napisi daju razloga za iznimnu zabrinutost.

Vjerujemo da Croatia Airlines ima svijetlu budućnost ukoliko odgovorni ljudi ispravno iskoriste priliku koja nam je pružena, a ljude koji su do sada aktivno krojili poslovnu politiku, koja je dovela do trenutnog stanja u Croatia Airlines-u, zamijenimo sposobnim i odgovornim stručnjacima koji žele raditi za dobrobit Vlasnika i radnika. Smatramo da trenutno rukovodstvo nema viziju i znanje potrebno za ispraviti vlastite pogreške i iskoristiti sav potencijal Hrvatske, zahvaljujući kojem stranim aviokompanijama prihodi i posao rastu na uštrb nacionalnog prijevoznika i poreznih obveznika koji gubitke Uprave konstantno saniraju.

Dok hrvatske zračne luke bilježe rekordan rast prometa, a turističku sezonu se već sada smatra jednom od najuspješnijih, financijski gubici Croatia Airlines-a rastu. Broj putnika i promet drastično padaju, avioni ne lete, a linije prepuštamo drugim kompanijama. Iako smo svjesni globalne krize gospodarstva, ne možemo se ne zapitati kako je moguće da druge aviokompanije koje djeluju na ovim prostorima posluju s profitom, šire svoju ponudu i kapacitete, dok mi padamo na samo dno Europe po popunjenosti i ukidamo sve više letova. U vrijeme kada  mediji pišu o neočekivano brzom oporavku avioindustrije, Croatia Airlines i dalje gomila gubitke.

Smatramo da naše neposredno iskustvo s poslovnom politikom i rukovođenjem trenutne Uprave može biti koristan izvor informacija pri odabiru sljedeće. Croatia Airlines još uvijek može biti regionalni lider, može biti samostalna i profitabilna, a mi vjerujemo da tome možemo doprinijeti.

Ovim putem Vas molimo za sastanak na kojem bi pobliže obrazložili naše strahove, ali i viziju budućnosti koja može biti pozitivna za Croatia Airlines. Željeli bismo Vam prezentirati opcije koje su na raspolaganju budućoj Upravi, te upozoriti na probleme kojima će održavanje trenutne situacije rezultirati. Mi se ne bojimo rada, bojimo se da uskoro nećemo imati gdje raditi.

U nadi za skorim sastankom srdačno Vas pozdravljamo,

Za SKOZ: Suzana Artuković Vuksan, predsjednica

Za HSPP: Andre Šarinić, predsjednik

Za SHSZUZ: Tomislav Rajković, predsjednik

Za SSSAH: Igor Pavelić, predsjednik