POTPISAN JEDINSTVENI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA CROATIA AIRLINES d.d.

17. svibnja 2011. svi sindikati hrvatske zrakoplovne kompanije Croatia Airlines, među kojima i SKOZ (Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova), potpisali su novi kolektivni ugovor na određeno vrijeme, do 31. ožujka 2012.

Od prošle godine, prema odluci CA, svi sindikati, kojih unutar kompanije djeluje 6, supotpisnici su jedinstvenog kolektivnog ugovora koji vrijedi za sve zaposlenike i članove svih sindikata. Zbog  posebnosti unutar raznih sektora kompanije, pojedini sindikati potpisnici su i  Aneksa kolektivnog ugovora, koji je njegov sastavni dio, te regulira specifična prava i obveze koje proizlaze iz razlika unutar sektora s obzirom na radno vrijeme, uvjete rada i sl.

Za razliku od prošle godine, u kojoj su neuspjeli kolektivni pregovori rezultirali štrajkom u srpnju, ove godine su pregovori protekli u mirnijem ozračju. Članovi SKOZ-a zadovoljni su što se, nakon zadnjih nekoliko godina u kojima se osjećao otpor kompanije u prihvaćanju  SKOZ-a kao ravnopravnog partnera u socijalnom dijalogu, vremena ipak mijenjaju. Nadamo se da se ojačava  pozicija SKOZ-a kao sindikata radnika koji su, uz sve ostale, jednakopravni, te čine ključan dio kompanije, njeno “ogledalo” u smislu najdirektnijeg kontakta s putnicima, našim krajnjim korisnicima usluga.

Kako je Croatia Airlines jedna od prvih kompanija u samostalnoj Republici Hrvatskoj koja je s radnicima potpisala kolektivni ugovor, i to je s ponosom isticala, nastavak socijalnog dijaloga u dobroj vjeri  kroz godine koje dolaze, prema mišljenju SKOZ-a, može jedino doprinjeti jačanju CA kao vodeće zrakoplovne kompanije u Hrvatskoj koja uz probitak na poslovnoj razini poštuje i prava svih svojih radnika.