VLADA ZORANA MILANOVIĆA KRŠI USTAVNA PRAVA KABINSKOG OSOBLJA ZRAKOPLOVA CA

Slijedom drastičnog kršenja radničkih i ljudskih prava kabinskog osoblja zrakoplova poduzeća Croatia Airlines, smatramo da nam je dužnost upoznati javnost s novonastalom situacijom i upozoriti na prijetnje kojima se Vlada i Uprava CA služe da bi zastrašila kabinsko osoblje.

Naime, na povećan postotak bolovanja kabinskog osoblja Vlada je reagirala hitnim upućivanjem Povjerenstva HZZO-a u provjeru opravdanosti bolovanja. U drukčijim okolnostima protiv takvog poteza ne bismo imali ništa protiv, no postavlja se pitanje nije li tako brza reakcija posljedica osobnog prijateljstva predsjednika Vlade s aktualnim predsjednikom Uprave CA. Ono što dakle osuđujemo nije dosad još nezabilježena brzina reakcije nekog tijela državne uprave, nego prijetnje medicinskom osoblju koje u strahu za vlastitu egzistenciju sada odbija otvoriti bolovanja čak i u slučajevima u kojima su simptomi bolesti jasno vidljivi (npr. temperatura, povraćanje i sl.). Kad već spominjemo brzinu reakcije nadležnih državnih institucija, ne možemo ne primijetiti potpuni izostanak reakcije Agencije za civilno zrakoplovstvo čija bi temeljna zadaća trebala biti osiguranje sigurnosti zračnog prometa, koja je u ovom trenutku ugrožena budući da u prometu zbog pritisaka trenutno sudjeluje i bolesno kabinsko osoblje.

Oštro osuđujemo javno izrečene prijetnje ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, koji je u najgoroj neoliberalnoj maniri izjavio da će Croatia Airlines u roku od dva tjedna zamijeniti dio kabinskog osoblja i koji je Upravi CA očito dao zeleno svjetlo da prestane poštivati odredbe kolektivnog ugovora. Također osuđujemo prejudiciranje krivnje kabinskog osoblja, s kojim posljednjih dana u medije izlaze članovi i predsjednik Vlade te Uprava CA.

Novonastala situacija ostavila je kabinsko osoblje Croatia Airlinesa u šoku, stoga – između ostalog – očekujemo uključivanje Ureda pučkog pravobranitelja u ispitivanje cijelog slučaja i sprečavanje eklatantnog kršenja Ustava, Zakona o radu i temeljnih ljudskih prava.

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova
Novi sindikat