Otvoreno pismo Organizacije radnika Croatia Airlines

Poštovani predsjedniče Vlade,

Poštovani ministre Butkoviću,

obraćamo Vam se kao predstavnici većine sindikalno organiziranih radnika Croatia Airlines povodom ostavke predsjednika Uprave Društva.

Ponukani smo obratiti Vam se zbog medijskih natpisa koji navode da je pitanje izbora Uprave predmet velikog interesa vanjskih utjecaja, koji su među radnicima zapamćeni kao iznimno štetan i destruktivan dio prošlosti, te zbog čijeg je djelovanja i doprinosa kompaniju trebalo restrukturirati, dokapitalizirati, smanjivati kapacitete i broj radnika, a sve kako bi se izbjeglo ili barem privremeno odgodilo sigurnu propast. Dodatno, određene osobe koje, prema natpisima medija, pokazuju veliki interes za odabir buduće Uprave, od Croatia Airlines sudski potražuju velike svote novaca, što budi sumnju u motivaciju za uplitanje u izbor i lobiranje, bilo direktno ili putem poznanika.

Kao što ste vjerojatno svjesni, odnos radnika i menadžmenta Croatia Airlines ne može se prozvati zdravim i konstruktivnim socijalnim partnerstvom. Tek uz posredovanje resornog ministarstva bilo je moguće postići dogovor koji je odgodio štrajk najavljen za ovo ljeto, a dogovor nije rezultirao nikakvim značajnim ustupcima ili troškovima. Dakle dogovor se mogao i trebao postići znatno ranije, bez uplitanja Ministarstva i medija. Navedeno nije prvi slučaj da menadžment odbija voditi konstruktivne razgovore koji bi održavali socijalno partnerstvo, a time i pregovore za Kolektivni ugovor držali van medija, što je u interesu kompanije, ali i odgovornog upravljanja, obzirom da loše vijesti utječu na poslovanje i reputaciju kompanije čak i kod najvećih monopolista, što Croatia Airlines svakako nije.

Čak i da se radnike smatra iznimno zahtjevnima, što demantira lakoća postizanja dogovora kad razgovore nadzire Ministarstvo, takav kontinuirano negativan odnos nikako ne može biti pripisan samo njima, ali ni samo jednom čovjeku. Takav negativan odnos prema radnicima živi dugi niz godina, kroz nekoliko različitih Uprava, a može se prozvati najgorim u državi, jer nigdje nije zabilježeno toliko nepotrebnih sukoba koliko je prouzročeno u Croatia Airlines. Zbog navedenog, potrebne su dubinske promjene i neokaljani vanjski utjecaj koji će se izdići iznad prošlih, propalih ideja i poslovnih politika, te kompaniju osvježiti znanjem dobrog upravljanja.

Održavati kontinuitet kadra koji godinama i desetljećima sudjeluje u kreiranju poslovanja i poslovne politike, a koji su rezultirali restrukturiranjem pred smrt, jedan je od razloga zašto kompanija i nakon restrukturiranja nema sredstva servisirati obaveze bez prodaje imovine, a ni dovoljno imovine za platiti buduće obaveze, na koje su nas obavezale prijašnje Uprave, koje su Croatia Airlines duboko i nepovratno zadužile, dok su istovremeno sjedili u Nadzornim odborima tvrtki konkurencije.

Od Vas, kao predstavnika vlasnika, tražimo da pri izboru sljedećeg predsjednika Uprave zanemarite interese osoba koje Croatia Airlines ne žele i ne znaju dobro, a naročito osoba koje se nalaze u sukobu interesa kada za nekog kandidata lobiraju.

Izvršni odbor ORCA